Bez rodiny a na ulici. Na 2500 dětí migrantů v Řecku nemá střechu nad hlavou

ČTK

raz

Kolem 2500 dětských migrantů bez doprovodu, tedy zhruba dvě třetiny jejich evidovaného celkového počtu, nemá v Řecku zajištěné důstojné ubytování. Podle agentury AFP o tom dnes informovala řecká nevládní humanitární organizace Metadrasi. Podle řecké správy sociálního zabezpečení je v zemi 3670 nezletilých imigrantů bez doprovodu a pouze 1115 jich má zajištěnou střechu nad hlavou v 28 ubytovacích centrech.

Podle zástupkyně Metadrasi Evdokie Gryllakiové se z 12 procent přistěhovaleckých dětí bez doprovodu stali úplní bezdomovci a jen 66 procent jich chodí do školy. Gryllakiová neupřesnila, jak žijí ti, kdo nejsou vedeni jako bezdomovci a zároveň nebydlí v uprchlických zařízeních.

Více než 38 procent nezletilých bez doprovodu jsou původem z Pákistánu. Nevztahuje se tudíž na ně právo udělení azylu jako v případě Syřanů, v jejichž zemi je občanská válka.

Řecko funguje jako hlavní tranzitní země pro migraci příslušníků asijských národů do Evropy. V minulých letech se takto přemístily statisíce lidí v rozmezí několika měsíců, zejména právě z válkou zmítané Sýrie.

sinfin.digital