Zločiny neonacistů jsou temná skvrna v dějinách Německa, prohlásila Merkelová

ČTK

raz

Zločiny neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), která v letech 2000 až 2007 zavraždila devět mužů tureckého a řeckého původu a jednu německou policistku, jsou podle německé kancléřky Angely Merkelové (CDU) velmi temnou skvrnou v dějinách Německa. I když prvoinstanční soud s jedinou přeživší členkou skupiny Beate Zschäpeovou už skončil, není podle Merkelové kapitola NSU ještě uzavřena.

Mnichovský soud tento měsíc poslal na doživotí do vězení Zschäpeovou a zároveň vyměřil několikaleté tresty čtyřem spolupracovníkům NSU. I přesto dávají pozůstalí po obětech teroristické buňky najevo nespokojenost s procesem, protože se mu podle nich nepodařilo dostatečně osvětlit pozadí NSU a síť jeho spolupracovníků.

Merkelová dnes tresty označila za spravedlivé a zároveň dala najevo pochopení pro pocity rodin pozůstalých, kterým podle ní ani konec soudu nedokáže zhojit všechna zranění. "Mají právo na to, aby pokračovala společenská diskuze, jak se něco takového mohlo stát," podotkl také. Ona sama se chce zasadit o to, aby se kapitola NSU ještě neuzavřela.

sinfin.digital