Britové se poprvé vyslovili pro druhé referendum o brexitu. Odborník popsal, jak si hrají s ohněm

Eliška Kubátová

Tábor Britů, kteří by rádi hlasovali o finální podobě brexitu v druhém referendu, je poprvé v převaze. Zatímco dodnes se obyvatelé Spojeného království v průzkumech většinově vyjadřovali pro to, aby se o konečných podmínkách pro odchod z Evropské unie už nehlasovalo, nový průzkum společnosti YouGov pro britský deník The Times ukazuje, že se nálady v britské společnosti mění. Může na referendum skutečně dojít? A co by se dělo dál?

Pro druhé referendum se v průzkumu z tohoto týdne vyslovilo 42 procent britských voličů. Pro 40 procent dotázaných je naopak odchod Británie uzavřená věc a o finální dohodě, kterou Londýn nakonec domluví s Bruselem, už hlasovat nechtějí. Tábor zastánců druhého referenda se tak poprvé dostal do převahy.

„Je to jakýsi milník v tom smyslu, že tento průzkum poprvé vyšel tak, že mírně převážil tábor pro konání druhého referenda. Ovlivňuje to i politickou scénu, protože jednotlivé strany to mohou vnímat jako nějaký posun v náladách voličů a to platí především pro Labour Party, jejíž vedení referendum odmítá, někteří další členové o něj ale usilují,“ komentuje výsledek průzkumu pro INFO.CZ analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš s tím, že pro Konzervativní stranu premiérky Theresy Mayové to už takový význam mít nebude.

Johnson, Farage a další. Byli nejhlasitějšími stoupenci brexitu, po referendu začali opouštět loď

sinfin.digital