Pátrání po nacistickém vlaku se zlatem: Jeden z hledačů už misi vzdal, druhý pořád doufá

ČTK

raz

Jeden z německo-polské dvojice amatérských historiků, kteří u jihopolského města Walbrzych několik let hledali legendární vlak plný zlata a cenností zabavených nacisty za druhé světové války, se rozhodl své pátrání ukončit. Němec Andreas Richter nepřestal v existenci pokladu věřit, nelíbil se mu prý ale způsob, jakým jeho kolega k hledání přistupuje, informovala dnes agentura DPA. Polák Piotr Koper hodlá v pátrání po "zlatém vlaku" pokračovat v zimě.

"Je s tím konec," řekl agentuře DPA Richter. "Už nebudu dělat žádné hlouposti," dodal pátrač a vyjádřil nespokojenost s prací svého polského kolegy. Pátrání podle něj nebylo transparentní. První pokus o vykopání vlaku podle Richtera selhal proto, že výkop nebyl dostatečně hluboký. Druhý jeho polský kolega stále odkládal. "V určitém okamžiku jsem toho měl dost," vysvětlil Němec.

Polák Koper ale chce v pátrání pokračovat na vlastní pěst. "V zimě budeme pokračovat," řekl DPA. Je to podle něj ten nejlepší čas na hledání. "Žádné omezení kvůli kvetoucím stromům a keřům, žádní hnízdící ptáci," uvedl. Kopat chce tentokrát až do hloubky 15 metrů.

sinfin.digital