„Mým prvním pasákem byla má matka." Prostituce v pohraničí stále láká, Němci chtějí bizarnější zážitky

ČTK

raz

Prostituce v severočeském pohraničí u hranic s Německem je stále dobrý byznys i po otevření dálnice. Dlouhé fronty kamionů na silnici E55 po odstranění hraničních kontrol sice zmizely, některé prostitutky se přesunuly na parkoviště u supermarketů. Jejich klienti jsou většinou Němci, kteří jezdí za levnějšími a bizarnějšími službami. Mnozí se na nich dopouštějí násilí, stejně jako jejich pasáci, vymanit se je velmi těžké, píše v reportáži německý týdeník Die Zeit.

"Mým prvním pasákem byla moje matka," říká Simona, která začala s prostitucí v oblasti Teplic jako čtrnáctiletá. V sousedství to podle ní bylo tehdy normální, že na každém rohu stála prostitutka, tak se tam postavila taky. Byla prý tehdy pyšná na to, že přinesla domů peníze. "Koupil se nový koberec, nová televize, nové auto," vzpomíná.

Simoně se jako jedné z mála podařilo po letech z této práce vymanit. Před čtyřmi lety nastoupila do auta sociálního pracovníka německé neziskové organizace Karo, která se snaží pomáhat těmto ženám v českém pohraničí. "Řekl mi: teď, nebo nikdy, pokud chceš zachránit svoje dítě," vzpomněla na osudovou noc Simona. Dítě porodila v Německu, a i když sama v těhotenství brala drogy, podobně jako řada jejích kolegyň, syn je zdravý.

Vstát, namalovat se, co možná nejméně se obléknout, něco málo pojíst, 12 hodin pracovat, odevzdat peníze, umýt se a spát. Tak vypadá den místních prostitutek. Peníze si nechat nesmí, ani část. Když potřebují nové oblečení, koupí jim ho pasák. Ten má i jejich doklady a když nechtějí poslouchat, tak je zmlátí. "Když jsem byla týden sama zavřená ve sklepě, napadlo mě, že musím utéct," vzpomněla Simona na metody pasáků. Někdy žije i více prostitutek pohromadě s pasákem a jeho manželkou a dětmi.

V Německu jsou sexuální služby dražší a přísněji kontrolované, proto muži jezdí do Čech. Tady je prostituce také legální, ale ne tak regulovaná. Zatímco v Německu se prostitutky musí hlásit úřadům, český stát pro ně žádný zákon nepřijal. To otevírá více prostoru pro sexuální vykořisťování i zneužívání.

"Mnozí klienti jezdí do Čech splnit si své perverzní fantasie," říká německý sociální pracovník. Dvě bývalé prostitutky, které utekly a nyní žijí v Německu, mu vyprávěly, jaké fantasie to například jsou: sex s nezletilými, sex s kojícími matkami či s těhotnými. Někteří klienti používají i násilí. Jen zřídka jdou tyto ženy na policii. A když se k tomu odhodlají, je to tvrzení proti tvrzení, když nejsou svědci.

sinfin.digital