Do Španělska dorazila loď s necelou stovkou migrantů. Nebudou mít žádné výhody, vzkazuje vláda

ČTK

lup

Ve španělském přístavu Algeciras v Gibraltarském průlivu ráno zakotvila loď nevládní organizace Proactiva Open Arms s 87 migranty z Afriky. Loď Open Arms je vzala na palubu před týdnem a ke Španělsku zamířila, když ji odmítla přijmout Itálie. Uvedla to agentura AFP. Španělská vláda avizovala, že úřady budou k novým příchozím přistupovat jako k ostatním imigrantům bez dokladů a nebudou je zvýhodňovat, jako tomu bylo v případě lodí, které ke španělskému pobřeží dorazily v červnu a červenci.

Podle katalánské nevládní organizace pochází většina z 87 běženců přepravených od pobřeží Libye z válečných zón v Súdánu. Jde o 75 dospělých mužů a 12 nezletilých. Španělská vláda uvedla, že migranti z lodě Open Arms podstoupí stejné procedury jako jiní lidé bez dokladů zachránění v Gibraltarském průlivu nebo ti, kteří se vylodí v člunech u španělských břehů. To znamená, že stráví maximálně 72 hodin na policejní stanici a dostanou možnost zažádat o azyl.

Jak podotýká deník El País, jde o posun proti předchozím měsícům, kdy Španělsko přijímalo migranty za mimořádných opatření. V červnu během medializovaného případu lodi Aquarius dostalo 630 běženců "z humanitárních důvodů" speciální 45denní povolení k pobytu a premiér Pedro Sánchez řekl, že administrativní úkony budou provedeny přednostně. Podobná situace se opakovala v červenci po přijetí dalších 60 migrantů.

Babiš vs. Conte. Italský premiér hájí lidská práva, český tasí sobeckou demagogii i čisté výmysly

sinfin.digital