V italském Janově se zřítil dálniční most. Zemřelo nejméně 35 lidí, dolů spadl i český kamion

ČTK, raz

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se dnes přibližně v 11:50 SELČ zřítilo několik desítek metrů mostu Morandi. Kraj Ligurie, jehož je Janov hlavní městem, s odvoláním na hasiče oznámil, že zemřelo 35 lidí. Nejméně 13 lidí bylo při neštěstí zraněno, stav některých z nich je podle italského ministra vnitra Mattea Salviniho vážný. Spolu s vozovkou spadly zhruba dvě desítky aut. Podle informací České televize mezi nimi byl i český kamion, řidič přežil. Hasiči se podle agentury AP obávají, aby na místě neštěstí neexplodovaly rozvody plynu.

V sutinách je podle policistů rozdrcených několik osobních vozů, zatímco ty nákladní skončily v řece pod mostem. Podle prvních zpráv zřícení části stavby i s pilířem způsobil sesuv půdy. Mostní vozovka spadla během prudkého deště, uvedl server RaiNews.

Agentura ANSA uvedla, že se zhroutila zhruba 100 metrů dlouhá část mostní vozovky. Nejdelší část vozovky spadla do řeky pod mostem, některé velké bloky ale dopadly i na obytné domy a průmyslové haly. Obytné domy v okolí mostu byly následně preventivně evakuovány. Na místě jsou požárníci, policie a záchranná služba.

sinfin.digital