„Najednou pod ním zmizela cesta.“ Český řidič ze zříceného mostu vyvázl s propíchlou plící

ČTK, Info.cz

Na frekventované dálnici, která spojuje francouzské a italské pobřeží se severem země se zřítila významná část mostu. V době pádu byl na mostě i jeden český kamion, jehož řidič podle informací ministerstva zahraničí není v ohrožení života. „Má zlomený nos a zlomené čtyři žebra, propíchlou plíci, ale cítí se dobře a je šťastný, že to přežil. Prý si vybavuje, jak pod ním najednou zmizela cesta a pak už si říkal, že to nepřežije. Zaplaťpánbůh, že to nakonec dopadlo dobře,“ řekl Radiožurnálu jednatel společnosti SPED-IT, pro kterou řidič pracuje, Václav Zázvůrek. Podle dostupných informací je nejméně 35 mrtvých a 13 zraněných. Tragická bilance však může stále růst. Bezpečnostní složky se snaží vyprostit všechny oběti neštěstí a statici zatím zjišťují v jakém stavu je zbytek mostu. 

Jednatel společnosti SPED-IT Václav Zázvůrek ČTK řekl, že řidič kamionu žije a komunikuje. „Náš kamion jsme našli na fotkách na twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic,“ uvedl Zázvůrek.

Druhý jednatel SPED-IT Tomáš Kubíček v ČT doplnil, že řidič není v ohrožení života; má zlomený nos a několik žeber a bude si zajišťovat převoz do Čech. Kdy se vrátí, ještě není jasné. Spolehlivý řidič, který u firmy pracuje osm let, vezl zboží na vykládku poblíž Janova. O tom, že kamion havaroval, se firma dozvěděla díky sledování polohy vozidla prostřednictvím GPS. Těsně před polednem se souprava podle GPS zastavila v inkriminovaném místě. „Rodinu jsme informovali. Samozřejmě je šťastný, že to přežil,“ uvedl Kubíček.

5119726:article:true:true:true

České ministerstvo zahraničí má zatím potvrzenou informaci jen o zranění českého řidiče kamionu a nemá zprávy o jiných zraněných či obětech z České repuliky. "Byl zraněn, nicméně není v ohrožení života. Byl odvezen do nemocnice v Janově, kde je v ošetřování. On sám naši ambasádu o nějakou další asistenci nežádal, komunikujeme s jeho zaměstnavatelem," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Černínský palác ale zároveň vzhledem k tomu, že v Janově ještě pokračuje záchranná operace, nemůže vyloučit, že na místě byli i jiní Češi. "Na naši konzulární linku se od doby neštěstí obrátil jenom zaměstnavatel českého řidiče kamionu, nikdo další nás v této věci nekontaktoval," dodala Valentová.

5119409:article:true:true:true

sinfin.digital