Jde to dobře, tvrdí o zaměstnávání uprchlíků v Německu agentura práce. Místo našlo přes 300 tisíc běženců

ČTK

raz

Přes 300 000 běženců pocházejících z osmi hlavních zemí původu našlo dosud v Německu práci. Za poslední rok tak jejich počet narostl o 88 000, uvedla dnes Spolková agentura práce (BA). Na 482.000 uprchlíků stále práci hledá, 187 000 jich úřady vedou jako nezaměstnané.

"Všechno to jde docela dobře," je přesvědčen šéf agentury práce Detlef Scheele, podle něhož není důvod situaci uprchlíků na pracovním trhu vidět černě. K jeho optimismu přispívá i fakt, že 238.000 běženců má práci podléhající sociálnímu pojištění. "To jsou čísla, která jsou dobrá na to, že tito lidé přišli z humanitárních důvodů, a nikoliv, aby si zde našli práci," míní Scheele.

I přes nárůst počtu zaměstnaných uprchlíků jich stále většina práci na plný úvazek nemá. Německé úřady práce v červenci registrovaly 482.000 běženců hledajících zaměstnání. Mezi nimi jsou lidé, kteří momentálně navštěvují jazykové a integrační kurzy, i osoby, které pracují jen několik hodin týdně, ale hledají zaměstnání na plný úvazek. Asi 187 000 migrantů je vedeno jako nezaměstnaných.

sinfin.digital