Británie se připravuje na brexit bez dohody. Vláda pro obyvatele vypracovala návod, jak zmírnit škody

ČTK

luš

Pokrok v nedořešených otázkách britského odchodu z Evropské unie je patrný při každém dalším jednání, řekl dnes britský ministr pro brexit Dominic Raab, podle jehož názoru je dobrá dohoda s EU stále na dosah. Raab dnes ovšem zároveň představil prvních 25 dokumentů, které mají Británii připravit na možnost, že země opustí unii, aniž by se s Bruselem na podmínkách tohoto odchodu dohodla. Zodpovědná vláda musí být připravena na všechny varianty, vysvětlil tento krok ministr.

„Naším cílem je zajistit pokračující hladké fungování obchodu, dopravy, infrastruktury, výzkumu, humanitárních programů a finančních toků,“ řekl na tiskové konferenci Raab s tím, že v případě selhání vyjednávání by to mohlo znamenat některá jednostranná opatření. Po odchodu z EU se podle něj Británii v dlouhodobém horizontu bude dařit lépe. Připustil ale, že z krátkodobého hlediska mohou nastat „výzvy“.

Podle ministra by odchod z unie bez dohody s Bruselem neznamenal pro jednotlivé obyvatele Británie velké změny, připravit se prý musí firmy. Vláda plánuje do konce září zveřejnit kolem 80 dokumentů s vodítky pro nejrůznější subjekty. EU podle zpravodajské společnosti BBC už takových dokumentů vytvořila 68.

„Divoký“ brexit by mohl zvýšit riziko pandemií. V ohrožení by byli lidé napříč unií

sinfin.digital