„Jak dlouho to potrvá?“ Europoslanci odrážejí dotazy na Pocheho a řízení ministerstva zahraničí

Lucie Bednárová

Nouzový režim, který v Černínském paláci přetrvá ještě minimálně do komunálních a senátních voleb, zahraniční europoslanci nepřecházejí bez povšimnutí. O situaci, kdy ministerstvo zahraničí momentálně vede šéf ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra v jedné osobě Jan Hamáček, protože původního kandidáta europoslance Miroslava Pocheho odmítl jmenovat prezident, se pořád zajímají a svých českých kolegů se na ni vyptávají - i když méně často než na začátku léta. Českým europoslancům, které redakce INFO.CZ oslovila, prý často nezbývá nic jiného než „diplomaticky mlčet“.

Nejvíce dotazů na situaci na českém ministerstvu zahraničí padalo podle europoslanců na konci června, kdy se šéfem diplomacie stal předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. Původní nominant sociálních demokratů europoslanec Miroslav Poche totiž neprošel přes souhlas prezidenta Miloše Zemana, ale rozhodl se po poradě se špičkami ČSSD v Černínském paláci i tak zůstat a zastávat zde funkci politického tajemníka. Tento stav navíc potrvá až do komunálních a senátních voleb, které v ČR proběhnou za dva měsíce. Zájem o to, co se děje v Česku, proto mezi zahraničními europoslanci do určité míry přetrvává dodnes.

„Aby se europoslanec pokoušel řídit ministerstvo jako ´vedlejšák´ na smlouvu, to je v EU opravdu unikát,“ napsal redakci v esemesce Pocheho kolega v Evropském parlamentu Jan Zahradil (ECR). Na rozdíl od jiných oslovených českých europoslanců se ale domnívá, že aktuální situace na ministerstvu zahraničí politiky z jiných zemí EU  tolik nezajímá.

Podobně to vidí i jiná česká europoslankyně Martina Dlabajová (ALDE). „Na situaci na českém ministerstvu zahraničí se mne kolegové v Evropském parlamentu neptali. Myslím, že je více zajímá, jak funguje celkově zahraniční politika navenek než personálie ministerstva," uvedla.  

Jinou zkušenost má ale Tomáš Zdechovský (EPP), který redakci řekl, že dotazy na „kauzu Poche“ se objevují pořád – i když v mnohem nižší míře než na začátku léta. „Kolegové v europarlamentu se mě na situaci ještě občas zeptají, ale už je to spíše ve stylu ´Jak dlouho to ještě bude trvat? Tři roky?´,“ uvedl. Dodal, že reagovat na takové otázky nemůže často ničím jiným než „diplomatickým mlčením“.

Otázkou také je, jak se situace promítá do postavení Česka v zahraničí. „Nemít jasně stanovené, kdo určuje českou zahraniční politiku, je samozřejmě nešťastné. Pokud se k tomu ještě přidá, že je premiérem za podvody s evropskými dotacemi trestně stíhaná osoba (míněn Andrej Babiš; pozn. red.) a prezidentem prorusky a pročínsky orientovaný politik (míněn Miloš Zeman; pozn. red.), je česká situace pro zahraniční diplomacii značný oříšek,“ uvedl také Zdechovský.

sinfin.digital