Bitky mezi policisty a demonstranty v Saské Kamenici pokračuji. Protestuje se kvůli migrantům

ČTK

bel

Ve střety a šarvátky s policií se dnes večer ve východoněmeckém Chemnitzu (Saské Kamenici) proměnil závěr protestního pochodu organizovaného protiimigračním hnutím Pegida a protestní stranou Alternativa pro Německo (AfD). Policie, která má na místě stovky příslušníků, večer zasahovala také v oblasti nádraží proti "narušitelům" z pravicového i levicového tábora. Napadení se nevyhnuli ani někteří novináři.

Původně poklidná situace v podkrušnohorském městě nedaleko českých hranic, kde se dnes konala série různých demonstrací, se začala vyhrocovat kolem 18:30. Policie v tu dobu po pár stovkách metrů zastavila tichý pochod asi 4500 až 6000 lidí za "oběti multikulturalizace". Po několika desítkách minut uvedla, že protest překročil nahlášenou délku a jeho pokračování není ani z bezpečnostních důvodů možné. Cestu se totiž snažili blokovat účastníci protidemonstrace.

Pořadatelé následně shromáždění rozpustili, stovky demonstrantů ale odmítly prostor před památníkem Karla Marxe opustit. V té chvíli se objevily první střety s policií i pokusy o napadení přítomných novinářů. Části protestujících, kteří začali skandovat hesla jako "Prolhaný tisk" nebo "My jsem národ", se také podařilo prorazit jednu z policejních zábran. V další cestě směrem k demonstraci pro neonacismu jim ale policisté zabránili.

I kolem 21:00 zůstávaly na místě, na němž má policie dva obrněné vozy, vodní děla i desítky dodávek, stovky lidí, které strážci zákona marně vyzývali, aby se rozešly.

sinfin.digital