Brusel zastavil vyšetřování Německa a Francie. Zmatky, které dopadají na Čechy, pokračují

ČTK

Lucie Bednárová

Evropská komise pozastavila řízení proti některým západoevropským zemím v čele s Francií a Německem. Brusel je už několik let vyšetřuje kvůli tomu, jakým způsobem tyto státy uplatňují své národní zákony o minimální mzdě na zahraniční řidiče včetně těch z Česka. Existuje totiž podezření, že Berlín a Paříž legislativu přijaly proto, aby chránily své trhy před levnější konkurencí ze střední a východní Evropy, a tím porušují unijní právo. Vyplývá to z dopisu evropské komisařky pro dopravu Violety Bulc, který má redakce k dispozici.

Evropská komise pozastavila řízení proti Německu, Francii a také v Rakousku, které trvá už od roku 2015, s odvoláním na projednávání tzv. silničního balíčku v Evropském parlamentu. Jedná se o novou legislativu, která upravuje pravidla pro budoucí fungování kamionové dopravy v Evropě. Úkolem balíčku bylo vnést jasno do nepřehledné situace v mezinárodní přepravě, avšak Evropský parlament ho v červenci shodil ze stolu a jednání o jeho podobě tak začínají od začátku. 

O tom, že Komise nyní šetření pozastavila, informovala v dopise určeném skupině europoslanců. Podle jejich vyjádření tím nic nevyřeší, ale pouze přispěje ke zhoršení situace na trhu. „Je to neuvěřitelné. Jsou to paradoxně západní země, které projednávání balíčku v Evropském parlamentu blokují,“ pozastavila se nad tím česká europoslankyně Martina Dlabajová (ALDE), která se na jednáních přímo podílí. 

„Jak dlouho to potrvá?“ Europoslanci odrážejí dotazy na Pocheho a řízení ministerstva zahraničí

sinfin.digital