ANALÝZA: Když komunisté mluví o NATO aneb Čeští vojáci v Pobaltí pod útokem dezinformací

Hlídacípes.org

Jonáš Syrovátka

Armáda České republiky se v létě 2018 aktivně zapojila do Posílené předsunuté přítomnosti NATO (Enhanced Forward Presence) v Pobaltí. Do Litvy a Lotyšska v červnu a červenci vyrazilo celkem 290 českých vojáků. Vyslání vojáků do Pobaltí se však v České republice stalo předmětem politických bojů i propagandy. 

Analýza Prague Security Studies Insitute (PSSI), která zkoumá jakým způsobem bylo NATO popisováno v českém mediálním prostoru v období mezi květnem 2017 a červnem 2018, ukazuje, že právě mise v Pobaltí se stala častým cílem kritických komentářů a dezinformací. Ve sledovaném období se tématu věnovalo v některém z tuzemských médií 413 článků.

Nejvýraznějším aktérem debaty o vyslání vojáků do Pobaltí byla Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM), která dlouhodobě kritizuje samotné členství ČR v NATO a usiluje o vypsání referenda o této otázce.

Představitelé KSČM opakovaně tvrdili, že rozmístění vojáků NATO v Pobaltí je provokací vůči Ruské federaci (RF) a povede k eskalaci napětí, neřkuli k válečnému konfliktu mezi NATO a Ruskem.

Babiš jde do extrému a žene Česko do izolace, začínáme být trapní a nedůvěryhodní, říká Prouza

sinfin.digital