Drsné vysvědčení pro Google a Facebook: Bruselu přerostly přes hlavu a obírají tvůrce, míní většina dotázaných

lup

V Evropském parlamentu se schyluje k zásadnímu rozhodnutí, které předurčí budoucnost médií. Europoslanci budou už příští týden rozhodovat o směrnici, která má narovnat vztahy mezi tvůrci a vydavateli obsahu na jedné straně a internetovými giganty v čele se společnostmi Google a Facebook na straně druhé. Právě zmíněné firmy v současnosti snadno vydělávají na cizím obsahu, aniž by za něj nesly odpovědnost. V mnoha lidech jejich moc vyvolává obavu, jak dokládá průzkum uskupení Europe for Creators. Podle něj dvě třetiny respondentů míní, že technologické společnosti mají větší vliv než samotná Evropská unie.

Autoři průzkumu, který zveřejnilo uskupení Europe for Creators, se ptali lidí napříč Evropskou unií a jejich zjištění umožňují vůbec poprvé udělat si před klíčovým hlasováním komplexní obrázek o náladách společnosti.

67 % respondentů se domnívá, že platformy jako Google a Facebook mají větší moc než Evropská unie. A jen o něco méně Evropanů míní, že vliv těchto společností přímo narušuje suverenitu a nezávislost evropských států. Google a Facebook drží ve svém oboru takřka monopolní postavení a vládnou skrze reklamu a zobrazovaný obsah ohromnou silou. 66 % respondentů ovšem věří, že se tyto internetové platformy nedělí spravedlivě o zisky s tvůrci, na jejichž obsahu vydělávají obří částky.

Jak Google „hacknul“ české neziskovky. Když mu teče do bot, přispěchají rády na pomoc

sinfin.digital