Brusel chce přitvrdit proti migraci. Navrhne lepší kontrolu hranic EU

Lucie Bednárová

Evropská komise představí příští týden plán na lépe fungující společnou pohraniční a pobřežní stráž, která má za úkol pomáhat chránit vnější hranice evropské osmadvacítky. Informaci přinesl bruselský server Politico, který o tom mluvil s evropským komisařem pro migraci Dimitrisem Avramopoulosem. Brusel tím chce sebrat vítr z plachet některým extremistickým a populistickým stranám a hnutím, které na tématu migrace sbírají levné politické body.

„Chystám se představit nový balíček návrhů, který ještě více posílí evropskou pohraniční a pobřežní agenturu, a to především v oblasti návratů migrantů,“ řekl Politicu Avramopoulos. Důvodem je podle jeho slov především to, aby se členské státy, které leží na vnější hranici EU, cítily bezpečněji.

I přesto, že počet imigrantů, kteří nedovoleně vstoupili do EU, letos klesl na zhruba 75 tisíc oproti 1,2 milionu v roce 2015 (kdy vypukla migrační krize v EU), počet přistěhovalců pobývajících v EU podle Frontexu stoupá. Za loňský rok se sice povedlo vyhostit 151 tisíc lidí, ale téměř 205 tisíc se jich do EU dostalo.

Macron šikuje spojence do eurovoleb. Chce postavit sílu proti euroskeptikům a populistům

sinfin.digital