Ženská síla na vzestupu. Do čela evropských radikálně pravicových stran proniká stále více žen

bel

Německo, Francie, ale třeba i Dánsko nebo Polsko. Krajně pravicové strany, které sází na protiuprchlickou rétoriku a nezdráhají se ani rasistických nebo xenofobních výroků, často vedou ženy. Jak píše německý server Deutsche Welle, jejich počet navíc stále roste. Podívejte se na profily nejznámějších z nich.  

Německý server Deutsche Welle nedávno publikoval zajímavou studii, kterou zpracovala nadace Friedrich Ebert Stiftung, a která zkoumala voliče pravicových populistických stran v Německu, Francii, Řecku, Polsku, Švédsku a Maďarsku. Dokument dospěl k tomu, že krajně pravicová témata nelákají pouze muže, ale zejména v poslední době začínají být atraktivní i pro ženy. A zdaleka nejde o výjimečné situace.

„Po dlouhou dobu se zdálo, že ženy jen velmi málo inklinují k podpoře krajně-pravicových stran – ani jako aktivní členky, ale ani jako voličky. V posledních letech se však ženy stále častěji objevují ve vedení krajně pravicových stran a víc pro ně i hlasují,“ píše Friedrich Ebert Stiftung.

Například během loňských parlamentních voleb v Německu podpořilo stranu Alternativa pro Německo (AfD) ve východním Německu 17 procent žen, na západě země to však bylo jen osm procent. A zajímavé výsledky ukázaly i volby v roce 2015 v Polsku – stranu Právo a spravedlnost (PiS) podpořily spíše ženy než muži.

Jedním z důvodů může být i to, že v čele těchto stran často stojí právě ženy. Přečtěte si o některých z nich: 

Francie: Marine Le Penová

sinfin.digital