Slovák Šefčovič míří za ziskem nominace na post šéfa Evropské komise

ČTK

urm

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič dnes potvrdil, že má zájem stát se před volbami do Evropského parlamentu "vedoucím kandidátem" evropské socialistické frakce (S&D). Dvaapadesátiletý Slovák získal podporu zatím devíti sociálnědemokratických stran v EU, včetně české ČSSD, a splnil tak vnitrostranické podmínky. Spolu s Němcem Manfredem Weberem z Evropské lidové strany (ELS) jsou zatím jedinými evropskými politiky, kteří takto veřejně deklarovali zájem o funkci příštího předsedy Evropské komise.

Významné evropské politické síly se totiž ve volbách do europarlamentu příští rok v květnu - a především ve vývoji po nich - rozhodly zopakovat využití takzvaných spitzenkandidátů, tedy vedoucích kandidátů, uplatněný poprvé v minulých volbách v roce 2014.

Neformální postup předpokládá, že evropské politické rodiny oznámí, kdo by podle nich měl být předseda komise. Toho vybírá summit EU, tedy prezidenti a premiéři členských zemí, a předkládá ho europarlamentu ke schválení. Naposledy daly velké frakce šéfům států a vlád najevo, že jejich podporu na plénu parlamentu nezíská nikdo jiný, než kandidát vítězné frakce. Tím byl tehdy nynější předseda komise Jean-Claude Juncker.

Východní Evropa si v EU musí dupnout. Teď má šanci. Komentář Michala Půra

sinfin.digital