Brexit začíná připomínat Velkou francouzskou revoluci. Příkop mezi oběma tábory roste

ekb

29. březen 2019 – tedy den vystoupení Spojeného království z Evropské unie – se nezadržitelně blíží a je to znát i na britských politicích i celé společnosti. Jak píše bruselský server Politico, Britové jsou v názorech na podobu brexitu stále radikálnější. Situace začíná připomínat Velkou francouzskou revoluci. Na začátku stojí vznosná myšlenka, na konci zlomená země. 

V parlamentu, vládě i mezi některými zastánci brexitu rostou obavy, že hluboká propast mezi oběma tábory může ohrozit schopnost vlády, aby se odchod z EU povedl bez větších problémů. Dosáhnout kompromisu se totiž zdá být čím dál složitější.

Od referenda o brexitu uběhlo už 27 měsíců. Od té doby se postoje lidí hlasujících pro odchod, nebo setrvání v Evropské unii v mnoha případech silně vyostřují. Zářným příkladem je exministr zahraničí a zastánce tvrdého brexitu Boris Johnson, který  kabinet premiérky Theresy Mayové v červenci opustil. Důvodem se stal její kompromisní návrh toho, jak by měly vztahy mezi Londýnem a Bruselem po odchodu z EU vypadat.

Johnson, Farage a další. Byli nejhlasitějšími stoupenci brexitu, po referendu začali opouštět loď

sinfin.digital