Brexit zavaří pracovníkům z EU. Problém s prací v Británii může mít i řada Čechů. Co čekat?

Eliška Kubátová

Náznaky, který konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové vysílá do Evropy už dlouhou dobu, se včera potvrdily: Občané Evropské unie nebudou mít po brexitu žádný zvláštní přístup na britský pracovní trh, budou se tedy řídit stejnými pravidly jako pracovníci z jiných koutů světa. „Privilegovanější“ skupinou však mají být vysoce kvalifikovaní pracovníci, na které se Londýn orientuje už dnes. V zemi spolu s tím rostou obavy, že sektory jako stavebnictví, zdravotnictví nebo zemědělství přijdou o levnou pracovní sílu ze zahraničí, která jim bude citelně chybět.

Britská vláda posunula svou vizi, jak by po odchodu z Evropské unie mohly být nastaveny vztahy se zbytkem společenství. Podle informací britských médií se kabinet Theresy Mayové v pondělí dohodl na novém imigračním systému, který by měl začít platit s koncem takzvaného přechodného období, tedy od roku 2021.

Pro pracovníky ze zemí Evropské unie, kteří se budou ve Spojeném království po přechodném období ucházet o práci, tento návrh není nejlepší zprávou. Počítá totiž s tím, že občané EU budou po brexitu podléhat stejným imigračním pravidlům jako lidé z ostatních částí světa – žádné výhody tedy čekat nemohou.

EU potopila brexitový návrh Mayové. Přišla o auru nepostradatelné, lepší plán ale není, říká expert

sinfin.digital