EU se postavila na stranu Íránu proti USA. Obejde sankce uvalené Trumpem

urm

Evropská unie, Čína a Rusko mají plán, který jim pomůže obejít americké sankce uvalené na Írán. Americký prezident Donald Trump chce prostřednictvím sankcí donutit íránský režim k jednání o změně některých parametrů dohody, kterou s Íránem uzavřel jeho předchůdce Barack Obama. EU a další velmi se ovšem obávají, že sankce zlikvidují už tak slabou íránskou ekonomiku a ve skutečnosti k ničemu dobrému nepovedou.

Dohoda EU, Číny, Ruska a Íránu tak povede podle deníku Guardian k vytvoření speciálního systému či společností, přes něž bude možné platit za zboží dovezené z Íránu. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová uvedla, že půjde především o platby za ropu a další zboží, které dováží do EU firmy na základě standardních unijních zákonů. Nový systém bude ovšem přístupný i firmám ze zemí mimo evropskou osmadvacítku.

Íránský prezident Hasan Rúhání na právě konaném zasedání Valného shromáždění OSN upozornil, že jeho země je nadále odhodlána plnit původní dohodu, která mimo jiné vedla k tomu, že se Írán vzdal dalšího vývoje jaderných zbraní. „Útočit na multilateralismus není ukázka síly. Je to spíše symptom nízkého intelektu. Podtrhuje neschopnost rozumět komplexnímu a vzájemně propojenému světu,“ uvedl Rúhání.

Írán rozsévající smrt, pochvala pro Kima a závislost Němců na Rusku. To podstatné z Trumpova projevu v OSN

sinfin.digital