Další rána pro Merkelovou. Odcházení kancléřky je rychlejší, než jsme si mysleli, říká expert

Eliška Kubátová

Po dvou letošních krizích německé vlády v podobě sporu s Horstem Seehoferem o odmítání migrantů a kauzy kolem šéfa tajných služeb Hanse-Georga Maassena se německá kancléřka Angela Merkelová musí vypořádat s další ránou. Do čela poslanecké frakce CDU/CSU byla na místo jejího velmi blízkého důvěrníka Volkera Kaudera nečekaně zvolena nová tvář. Stalo se tak navzdory prosbě kancléřky, aby Kauder, který je v čele frakce 13 let, na svém postu zůstal. Na první pohled se obměna této pozice může zdát jako marginálie, podle analytiků však jde o začátek konce německé kancléřky. „Není to jen nějaká drobná nehoda na cestě politiky, ale zásadní oslabení Merkelové a velký zlom,“ říká pro INFO.CZ odborník Vladimír Handl.

Téměř na den přesně rok od německých parlamentních voleb, ze kterých vzešla současná, těžce sestavovaná koalice stran CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), se pozice německé kancléřky znovu otřásá. Před hlasováním o šéfovi poslanecké frakce CDU/CSU nikdo nepochyboval, že křeslo znovu obhájí kancléřčin blízký spojenec Volker Kauder, který si pozici drží už 13 let. Pro jeho znovuzvolení se před poslanci vyslovila i sama Merkelová se slovy, že považuje Kaudera za klíčového pro stabilitu koalice. Poměrem hlasů 125 ku 112 však zvítězil 50letý ekonomický expert Ralph Brinkhaus, který kandidoval navzdory jejímu přání.

Nečekaný výsledek hlasování ohromil německé pozorovatele, kteří jej označují za „úpadek autority Merkelové“, „politickou bombu“ nebo dokonce za „začátek konce Merkelové“. A na lehkou váhu rozhodnutí většiny poslanecké frakce CDU/CSU nebere ani odborník na německou politiku Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Vladimír Handl.

„Není to jen nějaká drobná nehoda na cestě politiky, ale zásadní oslabení a velký zlom. Má to praktický politický význam, protože se neví, jak bude Brinkhaus s kancléřkou spolupracovat, a za druhé to má i význam symbolický. Je to další oslabení Angely Merkelové, které je nepříjemné pro celou koalici včetně SPD, protože ani sociální demokraté nepotřebují, aby se otevíraly otázky zpochybňující stabilitu vlády,“ říká Handl pro INFO.CZ.

Šéfa kontrarozvědky po vyhazovu povýšili. Merkelová i koalice se znovu otřásají, SPD je v krizi

sinfin.digital