Železný muž, nebo favorit Merkelové? Evropští lidovci hledají nástupce Junckera

Lucie Bednárová

Příští rok touto dobou bude již pravděpodobně jasné, kdo na dalších pět let povede Evropskou komisi a v úřadu jejího předsedy vystřídá třiašedesátiletého politického veterána Jean-Claudea Junckera. Výběru svého kandidáta jsou zatím nejblíže evropští lidovci (EPP), k nimž se hlásí i české strany TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Ale jen co do počtu adeptů. Do výzvy se dosud přihlásili dva – šéf EPP v Evropském parlamentu Němec Manfred Weber a bývalý finský premiér Alexander Stubb.

Třetí muž, o kterém se vážně spekulovalo a který by mohl výrazně zamíchat kartami, byl Francouz Michel Barnier. Minulý týden se ale rozhodl, že se o funkci šéfa Evropské komise po Junckerovi ucházet nebude, protože už nyní zastává v Komisi důležitý úkol, který nemůže opustit. Barnier je hlavním vyjednavačem Komise pro brexit a i když zatím není jasno, na čem se obě strany, tedy EU a Spojené království dohodnou, k odchodu země z evropské osmadvacítky by mělo dojít na jaře příštího roku.

V ten samý termín, konkrétně 23. - 26. května 2019, proběhnou po celé EU volby do Evropského parlamentu. I když do nich zbývá ještě poměrně dlouhá doba, evropské nadnárodní strany, resp. politické skupiny v Evropském parlamentu se na ně připravují už nyní.

Kdo nahradí Junckera v čele Komise? V Bruselu se rozebíhá ostrý boj o spitzenkandidáty

sinfin.digital