Unijní soud bude řešit „šikanu“ dopravců z východu. Maďarsko a Polsko chtějí změnu směrnice, která vadí i Čechům

ČTK

lup

Maďarská vláda žádá soudní dvůr Evropské unie o zrušení letos přijaté novely směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí, která podle ní omezuje princip volného pohybu služeb. Informoval o tom úřad maďarského premiéra. Na novelu si u Evropského soudního dvora stěžuje rovněž Polsko. V uplynulých měsících měli k materiálu opakovaně výhrady i čeští europoslanci, jak INFO.CZ opakovaně psalo. Směrnice požaduje, aby zaměstnanci vyslaní zaměstnavatelem k dočasnému výkonu práce v jiné členské zemi Evropské unie dostávali stejnou mzdu jako místní pracovníci.

Maďarsku se nelíbí letošní revize směrnice původně z roku 1996, která princip rovné mzdy rozšiřuje i na poskytování služeb. Tato úprava podle maďarské vlády ve skutečnosti není ochranou zaměstnanců vyslaných do zahraničí, ale protekcionistickým opatřením, píše agentura Reuters.

"Polsko podalo svou vlastní stížnost ohledně směrnice pro vysílání zaměstnanců 3. října. Zdůrazňujeme v ní protekcionistický charakter směrnice. Maďarská stížnost vychází z podobných předpokladů," uvedl podle Reuters náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański.

Mayová to na sjezdu rozbalila jako Dancing Queen, ale hrozbu pádu neodvrátila. Co ji čeká dál?

sinfin.digital