Vražda bulharské novinářky: Čeští europoslanci chtějí zkontrolovat Bulharsko, bojí se o demokracii

Lucie Bednárová

Za poslední rok v EU zemřeli násilnou smrtí už tři investigativní novináři. Naposledy šlo o bulharskou redaktorku Viktoriji Marinovovou, kterou někdo zavraždil v sobotu ve městě Ruse. Vyšetřování je sice na počátku, ale existují indicie naznačující, že žena zemřela kvůli své práci. V poslední době se snažila odhalit korupci související s evropskými dotacemi, která mohla prorůstat až do nejvyšších pater politiky a policie. Její vražda znepokojila řadu organizací. Čeští europoslanci považují útoky na reportéry za vážné ohrožení demokracie nejen v Bulharsku, ale i na celém evropském kontinentě. Chtějí proto, aby Evropský parlament vyslal do Bulharska monitorovací misi. Podle informací INFO.CZ by mohla odjet už příští týden.

Do Bulharska by měli odjet poslanci hned ze tří výborů Evropského parlamentu. „Misi zvažuje pracovní skupina věnující se právnímu státu složená z poslanců z výborů pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) a rozpočtovou kontrolu (CONT) a Zvláštního výboru pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky (TAX3),“ potvrdil redakci český europoslanec Petr Ježek (ALDE), který poslednímu zmíněnému výboru šéfuje.

Poslance znepokojilo to, že v sobotu na území EU zemřel již třetí investigativní novinář během posledního roku. Jednalo se o bulharskou novinářku Viktoriji Marinovovou, která pracovala pro regionální televizi TVN. K brutální vraždě, před kterou byla třicetiletá žena zřejmě znásilněna, surově bita a poté uškrcena, došlo v bulharském městě Ruse, kde novinářka žila. Možného pachatele dnes zadržela bulharská policie a údajně se jedná o rumunského občana, který má také moldavský pas. Podle generálního prokurátora Sotira Cacarova existuje několik vyšetřovacích verzí.

Těžké chvíle Macrona: Narodil se do špatné doby, doma ani v EU mu situace nepřeje, tvrdí exper

sinfin.digital