Sexuální obtěžování za zdmi europarlamentu: Je čas prolomit ticho, oběti sdílejí své příběhy

Lucie Bednárová

K sexuálnímu zneužívání může docházet kdekoliv a ani poslanecké kanceláře a chodby Evropského parlamentu nejsou výjimkou. Obětem má pomoct nový online blog MeTooEP, kde mohou popsat svůj příběh a povzbudit tím ostatní s podobnou zkušeností. Autoři slibují anonymitu a naprostou diskrétnost. Zveřejnění konkrétních výpovědí má podle nich prolomit tabu, které se kolem sexuálního obtěžování v Evropském parlamentu stále vznáší. A to i přesto, že instituce má nastavená pravidla a na stole jsou i nové konkrétní iniciativy.

„Před dvěma lety jsem byla v Evropském parlamentu na stáži a měla jsem štěstí, protože v mém týmu byli samí milí kolegové. Byl tam jeden, který si mne obzvlášť všímal a říkal mi, že se mu líbí, jak se oblékám. (…) Jednoho dne jsem šla ke kopírce do jiné místnosti mimo naši kancelář. Zničehonic se tam tento kolega objevil. Usmál se a zezadu na krk mi položil svou ruku. Pak s ní sjel až dolů. 'Tvé pozadí v těchto šatech vypadá úžasně,' řekl. Naštěstí to byl můj poslední den, protože má stáž končila.“

Podobných příběhů se na novém blogu MeTooEP najde už několik, tento přibyl dnes ráno. Za zřízením webu stojí zaměstnanci Evropského parlamentu, kteří pracují např. jako asistenti europoslanců nebo v administrativě. Obracet se na ně mohou oběti sexuálního násilí a útoků. Zveřejnění jejich svědectví probíhá s jejich souhlasem a je u něj zaručena anonymita.

„Nadešel čas prolomit na našem pracovišti ticho, podpořit oběti a povzbudit ty, co chtějí mluvit a podělit se o své zkušenosti,“ píše se v tiskové zprávě.

Železný muž, nebo favorit Merkelové? Evropští lidovci hledají nástupce Junckera

sinfin.digital