Rozhovory o Brexitu jsou na pokraji kolapsu. EU se s Británii zase na ničem nedohodla

ČTK

urm

Hlavní unijní vyjednavač o brexitu Michel Barnier potvrdil, že dohody o odchodu Británie z Evropské unie zatím nebylo dosaženo. Navzdory "intenzivnímu úsilí" zbývá dořešit některá klíčová témata, napsal Barnier na twitteru po dnešním jednání s britským ministrem pro brexit Dominikem Raabem. Mezi těmito tématy uvedl Barnier problém kolem režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Bruselskou schůzku později večer okomentovalo i britské ministerstvo pro brexit. Británie a Evropské unie učinily pokrok "v mnoha klíčových oblastech", stále ale zůstává určitý počet "nevyřešených témat", uvedla mluvčí ministerstva. "Británie je stále odhodlána dosáhnout pokroku během říjnové Evropské rady," dodala nicméně mluvčí s odkazem na summit, který se v Bruselu uskuteční příští týden.

Podle diplomatických zdrojů ČTK nedělní večerní schůzka velvyslanců 27 zemí EU mimo Británie s vyjednavačem Barnierem zchladila sobotní a dnešní naděje, že na pracovní úrovni oba týmy dohody dosáhly. V nejbližších dnech nebudou jednání pokračovat, kdy opět rozhovory začnou není v tuto chvíli zřejmé.

Hororový scénář tvrdého brexitu: Může srazit obchod mezi EU a Británií na polovinu, varuje institut

sinfin.digital