Poslední šance na Brexit bez chaosu. Odvrátí premiéři definitivní krach jednání?

Lucie Bednárová

Dohoda o brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z EU, zatím neexistuje, protože na obou stranách Lamanšského průlivu se pořád nedaří najít shodu v klíčových oblastech, jako je zejména režim na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem. A nic na tom nezměnila ani víkendová jednání diplomatů a hlavních vyjednavačů. Naopak – situace zůstává pro vnějšího pozorovatele i nadále nepřehledná. Určitá očekávaní proto panují od summitu EU, který proběhne v polovině tohoto týdne v Bruselu. Zvrat totiž může nastat kdykoliv. I přesto je ale pravděpodobnost, že Britové odejdou z EU bez dohody vyšší než dříve.

Vyjednávání o brexitu, ke kterému by mělo dojít už na jaře příštího roku, doprovází chaos a obyčejný smrtelník má problém se v situaci zorientovat. Zmatky provázely i včerejší jednání velvyslanců a hlavních vyjednavačů obou stran. Najít dohodu před středečním zasedáním Evropské rady, které se tradičně účastní premiéři nebo prezidenti všech členských zemí EU, se totiž nepodařilo. Co se přesně na schůzkách stalo, zatím není úplně jasné.

V neděli pozdě odpoledne některá média totiž napsala, že rozvodová smlouva je na stole. Měl to být výsledek mimořádné cesty britského ministra pro brexit Dominica Raaba do Bruselu. Po několika hodinách se ale ukázalo, že vyjednavači v rukou stále nic nemají. Michel Barnier, který vede jednání za EU, na sociálních sítích uvedl, že dohodě i nadále brání nevyřešené otazníky v některých klíčových oblastech, jako je řešení ohledně režimu na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Hororový scénář tvrdého brexitu: Může srazit obchod mezi EU a Británií na polovinu, varuje institut

sinfin.digital