Podpora Evropské unie v Česku rekordně roste. Lidé mají obavy z Brexitu

Lucie Bednárová

Evropská unie se příští rok na jaře smrskne na 27 členů. Odchod Spojeného království z evropské osmadvacítky a dohady, které se kolem něj zatím bezvýsledně vedou, ale zřejmě působí jako odstrašující příklad. V jiných zemích EU totiž roste počet lidí, kteří považují členství v EU za pozitivní. I přesto, že Češi patří tradičně k největším euroskeptikům v celé Evropě, od loňského roku přibylo 10 % lidí, kteří sdílejí přesvědčení, že být v EU má smysl. Upozorňuje na to nejnovější průzkum Eurobarometru, který vyšel dnes brzy ráno.

Více než 62 % Evropanů považuje členství své země v EU za přínosné. Podle statistik je to vůbec nejlepší výsledek za posledních 25 let. Vyčíst se to dá z nejnovějšího průzkumu Eurobarometru, který mapuje názory veřejnosti na EU napříč celou evropskou osmadvacítkou.

Černá čísla vykazují i Češi. Ve srovnání s ostatními zeměmi EU sice patří k největším euroskeptikům, výsledky průzkumu ale ukazují, že od loňského roku přibylo 10 procent lidí, kteří věří, že členství Česka v EU je pozitivní a má přínosy. Toto přesvědčení sdílí téměř dvě třetiny oslovených Čechů (64 %), zatímco pro 42 % nepředstavuje členství v EU ani dobrou, ani špatnou věc. Na celoevropské úrovni v prospěch členství v EU věří 68 %, což je nejlepší výsledek od roku 1983, kdy se průzkum uskutečnil vůbec poprvé.

Jednání o brexitu v krizi? Musí se „překročit nepřekročitelné“, říká expert

sinfin.digital