Rozhovory o brexitu zkolabovaly. Nerozhýbal je ani summit EU

ČTK

Lucie Bednárová

luš

Vyjednávání o brexitu, tedy odchodu Spojeného království z EU, jsou pořád tam, kde byla před konáním summitu EU v Bruselu – tedy v mrtvém bodě. Britská premiérka Theresa Mayová nenašla společnou řeč s ostatními 27 lídry EU a v plánu není ani svolání mimořádného summitu k brexitu, který měl proběhnout v listopadu. K němu dojde až v momentě, kdy EU uzná, že v jednáních nastal „rozhodující pokrok“.

„Všichni jsme jednotní a doufáme, že se dohoda vyjedná,“ řekl při odchodu z pracovní večeře, na které lídři 27 členských zemí a Velké Británie probíraly okolnosti brexitu, český premiér Andrej Babiš. Rozhovory o podobě brexitu, která jsou od víkendu zablokovaná zejména kvůli otázce celního režimu na severoirské hranici, se nepodařilo rozhýbat a v nedohlednu kvůli tomu zůstává i mimořádný summit původně naplánovaný na listopad.

O brexitu se bude proto jednat zřejmě až na prosincovém řádném zasedání Evropské rady. Jak médiím potvrdil Babiš, mimořádný summit může být svolán jediné poté, až hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier s Brity oznámí, že rozhovory dosáhly pokroku.

Podpora Evropské unie v Česku rekordně roste. Lidé mají obavy z Brexitu

sinfin.digital