Další "brexitový" trapas. Merkelová nerozuměla projevu Mayové a nebyla sama

ČTK

Představitelé Evropské unie si nezřídka stěžují, že jim není jasné, co vlastně Británie při jednání o brexitu chce. Problém pochopit, co se britská premiérka Theresa Mayová premiérům a prezidentům evropské sedmadvacítky snaží sdělit, měla podle agentury Bloomberg ve středu večer i německá kancléřka Angela Merkelová. Na vině byl údajně nedostatek času, který Mayová měla. Kvůli němu prý totiž mluvila tak rychle, až to bylo nesrozumitelné.

 

Mayová seznámila ve středu v Bruselu prezidenty a premiéry ostatních 27 zemí Evropské unie s britským pohledem na nynější stav rozhovorů o brexitu. Na své vystoupení přitom měla zhruba patnáct minut.

"Britská premiérka působila nervózně a na to, že hovořila k publiku skládajícímu se z lidí, jejichž mateřským jazykem není angličtina, mluvila příliš rychle," napsala agentura Bloomberg s odvoláním na tři své zdroje obeznámené s průběhem jednání. Na konci proslovu Mayové nebyl podle agentury "nikdo o moc moudřejší, pokud jde o to, co Spojené království předkládá".

sinfin.digital