Europoslanci propírali Facebook: Úniky dat se nesmí opakovat, panují obavy z ovlivnění voleb

Lucie Bednárová

Na sociální síť Facebook opět dopadla pozornost Evropského parlamentu. Europoslanci, kteří v těchto dnech zasedají ve Štrasburku, na internetovém gignatu nenechali nit suchou. Vadí jim stále přítomné riziko úniku osobních dat uživatelů a také riziko šíření falešných zpráv. To může být obzvlášť nebezpečné v souvislosti s blížícími se volbami v květnu příštího roku, na které se Evropský parlament začíná připravovat. Diskuse o usnesení europarlamentu k dopadu skandálu Facebooku a analytické společnosti Cambridge Analytica se zúčastnila i česká eurokomisařka Věra Jourová.

Právě díky skandálu, při kterém vyšlo najevo, že poradenská společnost Cambridge Analytica protiprávně a neeticky využívala osobní údaje desítek milionů uživatelů Facebooku po celém světě, se EU probudila. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to uvedla česká eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. „Uvědomili jsme si, že v digitálním světě je možné osobní údaje využívat, používat i zneužívat proti naší vůli,“ řekla europoslancům na konto této kauzy.

Cambridge Analytica využila volných podmínek pro vývojáře aplikací na Facebooku, které se už před lety změnily, a získala tak přístup k osobním údajům 87 milionů uživatelů. Údaje pak zřejmě využila pro velmi přesně cílené politické kampaně.

Mayová se na summitu EU zapotila kvůli brexitu, příště může být horko Italům. Komentář Lucie Bednárové

sinfin.digital