Potvrzeno: Rakušané nekompromisně seškrtají přídavky na děti cizinců. Češi přijdou o stamiliony

ČTK

lup

Dolní komora rakouského parlamentu dnes schválila zákon, který omezí přídavky na děti občanům jiných zemí EU pracujících v Rakousku, jejichž děti v této zemi nežijí. Informovala o tom agentura APA. Novou legislativní normu kritizovala rakouská opozice, ale i některé země EU, například Slovensko. Též Evropská komise už dala najevo, že přezkoumá, zda je tento zákon slučitelný s právem EU. Jak již INFO.CZ psalo, zákon bude mít dopad na řadu Čechů, které připraví až o stovky milionů korun.

Takzvanou indexaci, která se dotkne zejména pracovníků ze zemí, jako jsou Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko nebo Česká republika, schválila rakouská vláda letos v květnu. Od opatření, které má začít platit 1. ledna příštího roku, si vláda slibuje roční úspory 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun).

Na základě nového zákona mají být občanům unijních zemí a Švýcarska, jejichž děti zůstaly v zemi původu, snížit přídavky na děti na úroveň obvyklou v jejich zemi. Podle rakouských médií bude nová norma znamenat nižší příspěvky pro lidi ze zemí východní Evropy a naopak vyšší pro osoby ze severských zemí pracující v Rakousku, jejichž děti s nimi v Rakousku nežijí.

Bomby pro Clintonovou, Obamu a Sorose? Může jít o předvolební útok na demokratickou opozici, píše NYT

sinfin.digital