Společně se STAN a TOP 09 do eurovoleb? Lidovcům se nechce a vadí jim vzkazy přes média

Lucie Bednárová

Po spojení sil a vytvoření společné kandidátky do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou na jaře příštího roku, nejvíce touží Hnutí Starostové a nezávislí (STAN). To se před nedávnem s nabídkou obrátilo na TOP 09 a také na KDU-ČSL. Zatímco topce se podle vyjádření některých jejích představitelů nápad zamlouvá, lidovci váhají a velké nadšení neprojevují. Europoslanci KDU-ČSL si sice spolupráci s oběma stranami, která už pátým rokem s většími či menšími úspěchy funguje na úrovni Evropského parlamentu, pochvalují, společné předvolební tažení je ale neláká. Bojí se, že by jejich voliči spojení nepřijali a lidovečtí kandidáti by na to ve výsledku doplatili.

„Výzvu STAN především považuji za snahu o mediální zviditelnění. Takto přes média se vyzývá ministr k rezignaci, ale ne partner ke spolupráci,“ myslí si český europoslanec Pavel Svoboda, který vedl lidoveckou kandidátku do voleb do Evropského parlamentu před více než čtyřmi lety. Jedničkou bude i letos, KDU-ČSL je totiž zatím jedinou českou stranou, která už má jasno o kandidátce do eurovoleb. Ty proběhnou příští rok v květnu.

S tím, aby lidovci šli do předvolebního klání společně ještě s TOP 09, přišlo oficiálně Hnutí starostů a nezávislých (STAN) na začátku října. V tiskové zprávy starostové uvedli, že mají k oběma osloveným partajím programově blízko, a proto věří, že spojením osloví více voličů. „Již dlouho se ukazuje, že středové spektrum liberálních politických stran, hájících demokratické principy, je roztříštěné a voliči často nevědí, které straně svůj hlas přidělit,“ uvedlo tehdy hnutí.

Tlumočení v Evropském parlamentu je naprostá špička. V Bruselu mi ale chybí tatranky, říká šéfka českých tlumočníků

sinfin.digital