Rakouský vicekancléř srovnal Čechy s muslimy. Kvůli krácení přídavků na děti

Svobodná strana Rakouska (FPÖ) čelí obvinění z xenofobní a lživé propagandy. Ve snaze pochlubit se voličům tím, že ve vládě prosadila snížení přídavků pro děti zahraničních zaměstnanců, totiž Svobodní nepochopitelně použili fotografické koláže, na nichž se muslimské ženy v šátcích dívají na přeškrtnuté peníze. Ve skutečnosti se ale budou dětské přídavky krátit Čechům, Maďarům, Slovákům a dalším obyvatelům EU.

Koláže s muslimskými ženami, které už údajně nebudou dostávat tak štědré „výživné“ z rakouské státní kasy, nejprve zveřejnila partnerská organizace Svobodných s názvem Freiheitlichen arbeitnehmer (Svobodní pracující), jednu z nich ale na svém oficiální facebookovém profilu sdílel i předseda FPÖ a rakouský vicekancléř Heinz Christian Strache. Obrázek je doplněn slovy: „přídavky pro děti v zahraničí budou kráceny! (….) Díky tomu uspoříme 100 milionů eur pro děti a rodiny v Rakousku...“ To vyvolalo tvrdou kritiku jak ze strany lidskoprávních organizací, tak opozice.

„To je ta nejhorší demagogie,“ prohlásila podle deníků Der Standard šéfka strany NEOS Beate Meinl-Reisingerová. Jak připomněla třeba rakouská nezisková organizace SOS-Mitmensch, krácení přídavků se prakticky vůbec netýká zahraničních muslimů nebo obyvatel Blízkého východu či Afriky. Postiženy budou tímto opatřením z 90 % zahraniční zaměstnanci, pocházející z Maďarska, Slovenska, Česka, Polska, Rumunska a dalších států EU. Dětem zaměstnanců ze zemí mimo unii se s výjimkou diplomatů takřka žádné přídavky z rakouské státní pokladny nevyplácejí.

Berlín vyhlásil válku arabským klanům. Policie jim zabavuje auta i domy, možná přijdou i o děti

sinfin.digital