Merkelová už nebude kandidovat na předsedkyni CDU. V politice skončí nejpozději v roce 2021

ČTK

urm

Německá kancléřka Angela Merkelová už nebude kandidovat v prosinci na předsedkyni CDU. Po špatném volebním výsledku v Hesensku to oznámila spolustraníkům. Její konec v politice se tak přiblížil. Nejmocnější žena Německa údajně nebude kandidovat ani do Spolkového sněmu, nejpozději v roce 2021 tak skončí v politice úplně. 

Podle agentury DPA Merkelová svoje rozhodnutí dnes oznámila předsednictvu své strany v Berlíně. Na post kancléřky přitom rezignovat nechce. Dosud přitom politička, která CDU vede od roku 2000, trvala na tom, že by úřad šéfky CDU a kancléřky měl jít ruku v ruce.

"Chci poděkovat těm, co nám věnovali svoji důvěru. CDU je stále nejsilnější stranou. Jsem přesvědčená o tom, že nyní je třeba vyvodit důsledky. Já to udělám. Chtěla bych vám říct, že jsem se rozhodla nadále nekandidovat na post spolkové kancléřky a na post předsedkyně CDU," řekla Merkelová na odpolední tiskové konferenci. "Vývoj minulých dnů a týdnů ukázal, že kvalita naší práce je dobrá, ale dá se ještě zlepšovat. Jsem již 18 let předsedkyní CDU v Německu. Tento úkol jsem vykonávala s nadšením a snažila jsem se o úspěch Německa, snažila jsem se dostát všem výzvám. Chci sloužit Německu a lidem a jsem ráda, že jsem to mohla dělat tak dlouho. Dnes je ale na čase otevřít novou kapitolu, a proto dělám toto rozhodnutí," dodala kancléřka.

CDU Angely Merkelové i SPD v Hesensku výrazně oslabily. Německá vláda se může otřást v základech

sinfin.digital