ANALÝZA: Německo přichází o silného lídra. Co bude konec Merkelové znamenat pro EU a Česko?

Eliška Kubátová

Pondělní rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové nekandidovat na post šéfky CDU zaskočilo nejen Německo, ale celou Evropu. Přestože sama Markelová tvrdí, že hodlá v čele Německa zůstat až do konce funkčního období, po jejím včerejším prohlášení je nebezpečí rozpadu už tak křehké velké koalice ještě větší. Konec Merkelové tak může přijít dřív, než v roce 2021, kdy jí mandát německé kancléřky vyprší. Co bude s Evropou, až Merkelová nebude? A přijde unie o hlavního lídra? Podle odborníků oslovených redakcí INFO.CZ se žádný obrat Německa v evropské politice čekat nedá. Změnu německého vedení však pocítí především Česko.

„Už jednou jsem řekla, že jsem se nenarodila jako kancléřka, a nikdy jsem na to nezapomněla,“ prohlásila během pondělní tiskové konference Angela Merkelová, když ohlašovala, že na prosincovém sjezdu Křesťanskodemokratické unie znovu kandidovat na post předsedkyně strany nebude. Merkelová se sice jako kancléřka nenarodila, pro mnohé je ale těžké si představit, jaká éra po Merkelové vlastně nastane – zejména v Evropské unii, kde například během ukrajinské nebo řecké krize vystupovala jako hlavní lídr Evropy. Její konec se však nezadržitelně blíží.

Přestože sama Merkelová by současnou vládu takzvané velké koalice ráda dovedla až do konce funkčního období, tedy do roku 2021, podle analytiků může její odchod z čela Německa přijít mnohem dřív. Už tak křehká koalice stran CDU/CSU a SPD totiž včerejším oznámením Merkelové dostala další tvrdou ránu. Hlavní rozbuškou jsou stále sociální demokraté, kteří odchod z velké koalice zvažují delší dobu, další napětí však může přinést právě fakt, že kancléřem a šéfem CDU nebude jedna osoba, jako tomu bylo doposud pod vládou Merkelové.

Merkelovou by mohl nahradit Merz. Zastánce jaderné energetiky a věčně poražený

sinfin.digital