Merkelová nedá Rusku vydechnout. Chce další prodloužení sankcí a kritizuje volby na Donbasu

ČTK

lup

Německo bude usilovat o prodloužení sankcí Evropské unie proti Rusku, protože nedošlo k pokroku při uskutečňování minských dohod o urovnání konfliktu mezi prozápadní ukrajinskou vládou a proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. V Kyjevu to uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Ukrajinský prezident Petro Porošeko na společné tiskové konferenci s Merkelovou v narážce na dnešní vyhlášení protiukrajinských sankcí ruskou vládou vzkázal do Moskvy, že by neměla "řinčet zbraněmi", ale "prostě odejít z Ukrajiny" a "stáhnout své vojáky a zbraně" z Donbasu. Zařazení Ukrajinců na ruskou "černou listinu" přirovnal Porošenko k udělení státního vyznamenání a dodal, že se "hrozně urazili" všichni, kdo se na seznam nedostali.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva dlouhodobě popírá. Konflikt si od jara 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých. Po uzavření minských dohod se intenzita bojů snížila, ale přestřelky pravidelně propukají, bez ohledu na stále znovu uzavíraná a porušovaná příměří.

sinfin.digital