Weber bude lepší než Juncker a má blíž k ČR, říkají čeští europoslanci o kandidátovi na šéfa Komise

Lucie Bednárová

Evropská lidová strana (EPP) si dnes zvolila svého volebního lídra do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou v květnu příštího roku. Lidovci tím zároveň říkají, koho nominují na šéfa Evropské komise, pokud se stanou nejsilnější skupinou v eurovolbách. Němec Manfred Weber, kterého podpořilo téměř 80 % delegátů na kongresu ve finských Helsinkách, se zamlouvá i českým europoslancům, jejichž strany patří do EPP. Pokud by se Weber skutečně stal šéfem příští Komise, mohl by se postarat o to, aby instituce více naslouchala lidem včetně Čechů, říkají.

„Manfred Weber rozumí střední Evropě, zná naši mentalitu a naše potřeby. Bude se snažit sjednocovat východ a západ. Dokázal to mnohokrát při řízení frakce Evropské lidové strany,“ myslí si třeba česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která ještě před kongresem evropských lidovců v Helsinkách nevěděla, koho ve finální volbě podpoří. „Konečné rozhodnutí učiním až v Helsinkách,“ napsala redakci. Nakonec zaškrtla jméno Webera.

Ve finském hlavním městě se ve středu a ve čtvrtek odehrával kongres členů Evropské lidové strany. Česko na něm reprezentovali právě lidovci a také TOP 09 spolu se STAN. Weber v konečném hlasování, které proběhlo dnes, získal 79,2 % hlasů delegátů. Těch na kongresu bylo 758 a volba tzv. spitzenkandidáta, tedy lídra do voleb do Evropského parlamentu na jaře 2019, probíhala tajně.

Weber je lídrem evropských lidovců do eurovoleb naprosto zaslouženě. Komentář europoslance Zdechovského

sinfin.digital