České želízko v ohni. Zahradil z ODS chce nahradit Junckera v čele Komise

Lucie Bednárová

Český europoslanec Jan Zahradil (ODS) povede evropské konzervativce a reformisty (ECR) do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou příští rok v květnu. Zároveň je také tzv. spitzenkandidátem, který jde do volebního klání s tím, že chce ve funkci vystřídat šéfa příští Evropské komise. Zahradila dnes ve Štrasburku, kde zasedá Evropský parlament, potvrdila jeho frakce ECR, která je třetí nejsilnější v současném europarlamentu. Europoslanec se chce ve své kampani soustředit na volný obchod, migraci v EU a boj s přebujelou administrativou.

„Je to pozitivní krok, jak pro Českou republiku, tak pro ODS,“ řekl dnes po svém zvolení český europoslanec Jan Zahradil. Zahradila jako svého lídra do voleb do Evropského parlamentu, které proběhnou v květnu příštího roku, vybrali evropští konzervativci a reformisté (ECR), tedy třetí nejsilnější frakce v současném Evropském parlamentu. Česká ODS je její součástí.

Zahradil se tak zároveň stává tzv. spitzenkandidátem, tedy kandidátem do čela příští Evropské komise. Zatím se má totiž za to, že volba šéfa příští Komise proběhne podle stejných not jako před pěti lety – tedy právě podle způsobu, ze kterého vzešel i současný předseda Komise Jean-Claude Juncker. Proces tzv. spitzenkandidátů počítá s tím, že nadnárodní politické strany, které se v Evropském parlamentu formují do tzv. frakcí, vybírají ze svých středů lídry. Ti jdou v jejich barvách do voleb s tím, že dopředu říkají, že pokud jejich strana získá právo navrhnout ke schválení šéfa Komise, bude to právě on či ona.

„Chci kandidovat na šéfa Evropské komise, způsob volby ale budu kritizovat dál,“ říká pro INFO.CZ Jan Zahradil

sinfin.digital