EU potřebuje nový rozpočet do jara. Jinak lidi přijdou o práci, varují europoslanci

Lucie Bednárová

Evropská unie by měla nový víceletý rozpočet po roce 2020 schválit ještě před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou příští rok v květnu. Pokud se jednání protáhnou, hrozí, že se zkomplikují unijní programy a může docházet ke ztrátám pracovních míst, jak tomu bylo v minulosti, kdy se schvalování rozpočtu zpozdilo. Ve Štrasburku o tom dnes hlasovali europoslanci, kteří schvalovali svou vyjednávací pozici k rozpočtu EU pro období 2021-2027.

Evropský parlament je na další jednání o sedmiletém rozpočtu EU, který začne platit od roku 2021, připraven. Ten, kdo jednání nyní brzdí, jsou podle něj členské státy EU, které nemohou najít jednotný postoj. Při dnešním hlasování se na tom shodli europoslanci, kteří v tyto dny zasedají ve Štrasburku.

Rozpočet, který bude v EU platit v období 2021-2027, je podle europarlamentu třeba stihnout připravit a schválit ještě do jara příštího roku. V květnu totiž proběhnou po celé EU volby do Evropského parlamentu a bude se měnit také Evropská komise. Jednání o rozpočtu by se tak mohla ocitnout opět na začátku, protože obě instituce by mohly chtít rozpočet přepracovat.

Volání do ciziny už nebude stát „majlant“. Europoslanci nastavili operátorům cenový strop

sinfin.digital