Fake news a snaha zmanipulovat volby. EU se připravuje na rizika útoků z Ruska

Lucie Bednárová

Volby do Evropského parlamentu proběhnou příští rok na jaře. Unijní instituce se už ale nyní připravují na riziko hackerských útoků a pokusů o manipulaci, které mohou přicházet ze zahraničí. Největší obavy panují  v tomto ohledu z Ruska.

„Primární hrozbou je Rusko,“ prohlásil český europoslanec Pavel Telička (ALDE) při diskusi v Evropském parlamentu, která se soustředila na jednu z největších výzev, jež nyní stojí před EU. To je zvýšené riziko hackerských útoků a také snahu promluvit do výsledků voleb do Evropského parlamentu. Ty se budou konat v květnu příštího roku.

O šíření dezinformací mluví v Bruselu nejen europoslanci, ale také Evropská komise. „Nesmíme být naivní, jsou tu skupiny, které chtějí narušit evropské volby. Jejich nástroje jsou sofistikované,“ uvedl místopředseda Komise a také jeden z kandidátů na jejího příštího šéfa Frans Timmermans.

O tom, že květnové volby do Evropského parlamentu budou jiné, už dříve mluvila česká eurokomisařka Věra Jourová. Nedávno dokonce varovala, že riziko, že někdo bude chtít zasáhnout do voleb, je nejvyšší, jaké kdy bylo. „Nejčastěji se v této souvislosti zmiňuje Rusko,“ uvedla.

Madrid hrozí sejmutím dohody o brexitu. Ústupek Španělům ale může v Británii „způsobit hurikán“

sinfin.digital