Možný nástupce Merkelové je kvůli výrokům o azylu terčem kritiky: „Light Trump“ a horší než AfD

Eliška Kubátová

Jeden ze tří možných nástupců Angely Merkelové v čele Křesťanskodemokratické unie Friedrich Merz rozvířil vody na německé politické scéně. Kvůli výrokům zpochybňujícím individuální právo na azyl v německé ústavě se dostal pod palbu kritiky – opoziční politici ho označují za odlehčenou verzi amerického prezidenta Donalda Trumpa a pozadu nezůstali ani členové protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), podle kterých je Merz větším kalibrem krajní pravice, než jsou oni. Může tedy právě on po Merkelové převzít otěže?

Friedrich Merz s Angelou Merkelovou soutěžil o místo na výsluní německé politiky už kdysi. Její prohlášení, že se na prosincovém sjezdu už nebude ucházet o post šéfky CDU, se tak pro něj logicky stalo novou příležitostí. Vážný kandidát na šéfování vládní partaje se vždy profiloval jako vnitrostranický kritik Merkelové, který odsuzoval mimo jiné odklon Německa od jaderné energetiky po tragédii ve Fukušimě.

Tentokrát ale Merz dost možná přestřelil. Během debaty o globálním paktu o migraci, který odmítá podepsat řada evropských zemí včetně Česka, zpochybnil postavení individuálního práva na azyl v německé ústavě – Německo je podle něj totiž jedinou zemí světa, která má v ústavě toto právo zakotveno.

ANALÝZA: Německo přichází o silného lídra. Co bude konec Merkelové znamenat pro EU a Česko?

sinfin.digital