Rozhovory o brexitu ve finále: Rozsekne jednání nedělní summit? A co je před ním dobré vědět?

Eliška Kubátová

Neděle bude pro jednání o brexitu nanejvýš důležitým dnem. V Bruselu se sejdou evropští lídři, aby projednali a – pokud vše půjde hladce – také odsouhlasili dohodu o odchodu Velké Británie z Evropské unie připravenou unijními a britskými vyjednavači. Zatím ale není jasné, zda bude nedělní mimořádný summit pro blížící se vystoupení Spojeného království úspěchem, nebo se rozhovory znovu zadrhnou. Co může dohodu o brexitu zhatit, proč je summit důležitý a co čekat po něm? Dozvíte se v shrnutí klíčových otázek a odpovědí.

Proč byl summit svolán?

Předběžná dohoda o brexitu měla být posvěcena už na pravidelném summitu hlav států EU v říjnu, jednání se však zadrhla na otázce budoucího režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskem, a říjnový termín se proto stihnout nepodařilo. Poté celá Evropa vyhlížela, zda jednání pokročí natolik, aby mohl být svolán mimořádný summit v listopadu. To se povedlo minulou středu, kdy britská vláda dala dohodě vyjednané se zástupci EU o 585 stranách zelenou.

Tento týden pak britská a evropská strana ladily detaily politické deklarace. Ta nastiňuje, jak budou vypadat vzájemné vztahy po takzvaném přechodném období, které má trvat od 30. března do konce roku 2020. Deklarace na 26 stranách definuje, například to jak budou nastaveny obchodní a hospodářské vztahy – řešením má být vznik zóny volného obchodu a zároveň těsná spolupráce v oblasti cel a regulačních opatření.

Co obsahuje přelomová dohoda, která má zajistit brexit bez paniky? A získá Mayová podporu?

sinfin.digital