Soudný den pro Británii i EU: Parlament rozhodne o brexitu 11. prosince

ČTK

jj

Britský parlament má nyní podle premiérky Theresy Mayové dvě možnosti: podpořit dohodu s Evropskou unií o brexitu, a posunout se tak k budování lepší budoucnosti země, nebo dohodu odmítnout a tím otevřít dveře dalšímu rozkolu a nejistotě. Mayová to dnes řekla poslancům Dolní sněmovny poté, co mimořádný summit EU v neděli schválil rozvodovou dohodu i politickou deklaraci o budoucích vztazích. Parlamentní debata o dohodě začne příští týden v úterý a hlasovat by se mělo 11. prosince. Žádost, aby Soudní dvůr EU zrušil rozhodnutí zemí EU zahájit rozhovory o brexitu, tribunál dvora dnes odmítl jako nepřípustnou.

Mayová dnes britské poslance ujistila, že obě strany v dohodě něco získaly a něčeho se musely vzdát. Podle ní žádná lepší dohoda, než ta, které dosáhla ona, „není k dispozici“, a ta, kterou vyjednala její vláda, zajistí „hladký a spořádaný“ brexit a „ambiciózní partnerství (s EU) v budoucnosti“.

Premiérka obhajovala také pojistku kolem irské hranice a ujistila, že Londýn ani Brusel ji nechtějí využít. Slíbila také, že bude „vždy po boku“ Gibraltaru, kterého se týkal poslední spor vyřešený před nedělním mimořádným summitem EU.

Je stále pravděpodobnější, že britský parlament odmítne dohodu o brexitu. Co bude pak?

sinfin.digital