Češi zapomněli na emoce. Chybí politici, kteří by je probudili, říká jeden z vlivných Čechů v Bruselu

Lucie Bednárová

Češi jsou v Evropě vnímaní jako pragmatický národ, který však umí dát najevo emoce, pokud o něco jde. V poslední době se tak ale příliš často neděje. „Jsou v nás i emoce, ale možná na čas usnuly a potřebujeme je znovu probudit. Třeba nám chybí politici, kteří by dokázali k lidem mluvit jejich řečí, aby jim rozuměli,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ šéf Výboru regionů Jiří Buriánek, kterého redakce nedávno zařadila mezi 50 nejvlivnějších Čechů v Bruselu. Proč jsou Češi vůči evropské integraci stále skeptičtí, i když otevřeně přiznávají, že mnohem více důvěřují institucím EU než české vládě a parlamentu? Proč je u nás debata o EU zjednodušená? A proč je EU jako perfektně seřízený stroj, kterému ale chybí lidská duše? I o tom se vedl rozhovor.

Od roku 2014 působíte v čele Výboru regionů a máte pod sebou administrativu čítající 600 úředníků. V čem spočívá vaše práce?

Máme jeden velký úkol a tím je starost o občana. Evropská integrace probíhá od druhé poloviny devadesátých let rychlým tempem. Neustále se prohlubuje vnitřní trh, ale tak trochu se pozapomíná na běžné lidi. Naše práce proto spočívá v tom, že se snažíme vést s lidmi dialog, aby neměli pocit, že je EU od nich odtrhnutá. Nepředstavujte si to ale tak, že mluvíme s celou Evropou, to by ani nebylo možné. Jsme ve styku s místními a regionálními politiky, jakou jsou starostové, hejtmani nebo třeba primátoři. A institucím EU vysvětlujeme, že právě tito lidé zastupují naše občany. Mají jejich důvěru, protože jsou jim jednoduše nejblíž.

Takže jste takoví prostředníci?

Ano i ne. Víte, Evropa nyní prochází krizí důvěry, a i proto náš úkol bereme jako poslání. V podstatě děláme konzultanty institucím EU, například Evropskému parlamentu nebo Evropské komisi, a snažíme se neustále připomínat regionální rozměr každé politiky. Měl by být zohledněn ve všech krocích, které instituce dělají.

Evropští zelení vsadí v eurovolbách na gender. O Junckerovo křeslo se poperou muž a žena

sinfin.digital