Britský ministr financí rozpoutal bouři nevole. Přiznal, že brexit poškodí ekonomiku země

ČTK

luš

Čistě z ekonomického hlediska by pro Británii bylo setrvání v Evropské unii lepší než jakákoli podoba vystoupení z evropského bloku. Novinářům to dnes řekl britský ministr financí Philip Hammond. Jeho slova potvrzuje následně zveřejněná vládní analýza ekonomických dopadů různých brexitových scénářů. Po odchodu z EU na základě plánu premiérky Theresy Mayové by podle zprávy britský hrubý domácí produkt mohl v roce 2035 zaostávat až o 3,9 procent.

„Ano, vaše analýza je správná,“ odpověděl Hammond na otázku zpravodajské stanice BBC, zda bude po brexitu HDP Británie nižší, než při setrvání v EU. „Pokud by byla jediným kritériem ekonomika, pak analýza jasně ukazuje, že setrvání v Evropské unii by bylo pro ekonomiku lepším vyústěním, ale ne o moc,“ pokračoval.

Deník The Guardian v této souvislosti připomněl Hammondův výrok z října 2016: „Zdá se mi jasné, že Britové 23. června (v referendu o brexitu) nehlasovali pro to, aby se stali chudšími.“ Nyní ale ministr financí přiznává, že učinili právě to, napsal list. Podle Hammonda by nicméně negativní hospodářské dopady současného brexitového plánu v dlouhodobém horizontu měly být minimální.

Dříve se migrace báli, dnes Britům nevadí. Co způsobilo obrat, který mohl odvrátit brexit?

sinfin.digital