Prosincový summit lídrů EU se bude věnovat fake news. Hlavním nepřítelem bude Rusko

Lucie Bednárová

Víceletý rozpočet EU, migrace a také boj s dezinformacemi. To budou hlavní témata, kterým se budou za necelé dva týdny věnovat na summitu v Bruselu politické špičky. Fake news, které po Evropě šíří zejména ruská propaganda, je pro unijní instituce velkým strašákem zejména v souvislosti s blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Ty se odehrají v květnu příštího roku a podle odborníků na dezinformace tu existuje značné riziko, že by mohlo dojít k jejich narušení.

„Musíme táhnout za jeden provaz a společně se postavit ruským dezinformačním kampaním,“ prohlásil místopředseda Evropské komise Andrus Ansip. „Mluvíme tu o státem vedených dezinformačních aktivitách na průmyslové úrovni, které mohou podkopat naši demokracii a narušit volby,“ dodal.

Evropská komise by podle informací The Financial Times měla na prosincovém summitu lídrů EU, který za dva týdny proběhne v Bruselu, předložit balíček, na němž pracovala v průběhu posledních šesti měsíců. Jeho smyslem je přesvědčit a maximálně možně zapojit členské státy do boje s dezinformacemi, například tím, že se budou navzájem varovat, když se v éteru objeví nějaká hrozba.

Válka billboardů: Orbán vrací úder. Šéfa euroliberálů vykreslil jako „vítače teroristů“

sinfin.digital