Pařížské protesty odneslo zdravím 92 lidí. Policisté zatkli přes 200 osob

ČTK

adk

Policie dnes v Paříži použila slzný plyn, zábleskové granáty a vodní děla proti části demonstrantů, kteří se shromáždili v centru města u Vítězného oblouku na třídě Champs-Élysées. Prefektura večer oznámila, že bylo zraněno 92 lidí, mezi nimiž je 14 policistů. Zadrženo bylo 205 účastníků protestu. V Paříži i jinde ve Francii se konají další demonstrace francouzského hnutí žlutých vest. To protestuje proti plánovanému zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů.

Prosincový summit lídrů EU se bude věnovat fake news. Hlavním nepřítelem bude Rusko

Ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová násilnosti označila za nepřijatelné a vyzvala hnutí žlutých vest, aby se od činů radikálů distancovalo. "Ráda bych slyšela od žlutých vest, že tento druh demonstrací mají na svědomí extremistické skupiny a že s tímto nesouhlasí," řekla Buzynová v rozhovoru s televizí BFM. Chce také, aby se hnutí co nejrychleji zorganizovalo tak, aby mohl dialog s vládou začít.

Lidé začali zapalovat auta, když se je pořádkoví policisté snažili vytlačit od Vítězného oblouku. Někteří se pokusili chránit své pozice barikádami. Další skupina pronikla vysokou bariérou a dostala se do domu u náměstí Charlese de Gaulla.

Někteří z účastníků vytvořili ze svých těl bariéru kolem hrobu neznámého vojína pod Vítězným obloukem, aby jej chránili před rabujícími skupinami.

sinfin.digital