PŘEHLEDNĚ: Mayová odvrací v parlamentu porážku a chaos. Jak bude vypadat klíčové hlasování o brexitu?

ČTK

lup

Britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová musí uspět se svou dohodou o brexitu v parlamentním hlasování 11. prosince. V opačném případě hrozí, že se odchod Británie z Evropské unie, který má nastat za čtyři měsíce, změní v chaos. Aby Mayová a její ministři souhlas získali, věnují v parlamentu pět dní debatám na toto téma. Zde budou muset překonat odpor poslanců z celého politického spektra a odrazit pokusy o změny, odložení či přímo neschválení jejího brexitového plánu. Co je o tom dobré vědět? Přinášíme přehled, jak ho sestavila agentura Reuters.

Kdo?

Debatovat bude 650 zvolených zákonodárců v Dolní sněmovně britského parlamentu. Mayová nemá dopředu zajištěnou většinu a Demokratická unionistická strana (DUP), malá severoirská strana, která většinou podporuje její vládu, dohodu odmítá.

Kdy?

Rozprava bude probíhat 4., 5., 6., 10. a 11. prosince. Každý den se bude debatovat maximálně osm hodin, přičemž začátek a konec jednotlivých debat se bude zřejmě den ode dne lišit.

Podle opoziční Labouristické strany má rozprava v poslední den skončit v 20:00 SEČ, kdy začne hlasování nejprve o pozměňovacích návrzích a následně o konečném návrhu.

Jourová k dohodě o brexitu: Pracujeme na plánu B. Česko by mělo situace využít ve svůj prospěch

sinfin.digital